tiistai 1. tammikuuta 2013

La Brea Tar Bits - Tervahaudat


Joulunaikaan kävimme tutustumassa La Brean tervahautoihin Los Angelesissä. Kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen käyntikohde jossa ei kuitenkaan mene koko päivää. Aluella voi kierrellä ja kurkistella useisiin tervahautoihin, ihmetellä jättiläiskiveä ja tutustua museoon.

Jo kymmenien tuhansien vuosien ajan maan sisältä on La Brea:ssa pulpunnut ylöspäin tervaa ja edelleenkin hautojen näkee kuplivan. Aikojen kuluessa kaikenlaiset eläimet ja ihmisetkin ovat juuttuneet tervaan kiinni ja jääneet tervahaudan uhreiksi. Tuuli on peittänyt tervahaudan lehdillä ja pölyllä jolloin eläimet eivät ole huomanneet minne ovat astuneet. Myöhemmin eläinten ja ihmisten fossiileja ja luita on alettu löytämään haudoista joka on johtanut mittaviin kaivauksiin ja museon avaamiseen alueelle. Haudoista on kaivettu muun muassa lintujen , käärmeiden, hevosten ja kameleiden luita sekä muita tämän päivän eläimiä. Erityisen mielenkiintoiseksi löydöt tekee jo sukupuuttoon kuolleet lajit joita haudoista on löytynyt, kuten mammutti, sapelihammastiikeri, lyhytnaamainen karhu, jättiläissusi, jättiläislaiskiainen ja sukupuuttoon kuollut hevosrotu. Kaikkia näitä löytöjä voi ihmetellä alueella olevassa museossa ja kaivaukset jatkuvat haudoissa yhä edelleen.






Tervahaudat löytyvät hauskasti ihan keskeltä Los Angelesin kaupunkia korkeiden talojen välistä. Samalla kun kiertelee alueella voi käydä myös ihmettelemässä taideteosta nimeltä Levitated Mass, joka on käytännössä valtavan kokoinen yhtenäinen kivi joka on kuljetettu alueelle ja jonka alta voi kävellä.



2 kommenttia:

  1. Hui! Joutuis ehkä pari kertaa miettimään et käveleekö alta vai ei... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei ainakaan maanjäristyksen aikana kannattais olla tuolla.

      Poista