maanantai 12. joulukuuta 2011

Joulu jo ovella kolkuttaa

Kaksi seuraavaa viikkoa olen kotona suurimmaksi osaksi yksin koska mieheni on työmatkoilla. Ajattelin että viihtyisin kotosalla yksin paremmin jos talossa olisi vähän joulun tunnelmaa. Niimpä kävimme hakemassa sunnuntaina joulukuusen, koristelimme sen ja laitoimme joulusukat esille odottelemaan pikkupaketteja.

Täällä moni hankkii joulukuusen jo heti Kiitospäivän jälkeen. Nämä kuusifarmeilla kasvatetut kuuset kestävät kauemmin kuin suomalaiset ja näyttävät ihan luonnottoman täydellisiltä. Usein ne vielä koristellaan niin että puuta itseään on vaikea nähdä valojen ja koristeiden alta. Me saimme näitä ihania pikku Muumi -mukeja tuliaisena Suomesta ja olkipukki löytyi Ikeasta. Pitää sitä jotain skandinaavistakin olla amerikkalaisessa joulussa.





Onnistuin myös vihdoin kauppaan oikeaan aikaan ja sain ostettua kaksi kaupan viimeistä pikkupussia ruisjauhoja. Lähiruokakaupan hylly on aina ruisjauhojen kohdalta tyhjä joten niitä ei ilmeisesti kauppaan tilata kovin usein. Koska tulevan joulun kunniaksi keittelin riisipuuroa, innostuin myös leipomaan karjalanpiirakoita. Kerrankin käsiini sattui myös hyvä resepti ja piirakoista tuli herkullisia ja rapeita, hyvin näytti maistuvan myös amerikkalaiseen suuhun. Joulupukilta taidan toivoa lahjaksi sellaista pizza -kiveä jonka päällä voi uunissa paistaa leipää ym. Kunnollista leivinpaperia saa täällä välillä hakemalla hakea kaupoista ja se ei tunnu kunnolla kestävän uunissa kovia lämpötiloja.

Tällä reseptillä leivoin piirakat:

Puurotäyte:
50g voita
2 dl riisiä
2 dl vettä
1 l punaista maitoa
2 tl suolaa
Kiehauta vesi johon olet lisännyt voin. Lisää riisi ja suola. Keitä hetki että vesi ehtii imeytyä riisiin. Lisää maito ja hauduta miedolla lämmöllä sekoittaen koko ajan kunnes puuro sakeutuu. Jos haluat puuroon kiiltoa, voit lisätä siihen yhden kananmunan.

Kuoritaikina:
3 dl vettä
reilu 1 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
3-5 dl ruisjauhoja
Sekoita vesi, suola ja vehnäjauhot. Vaivaa niin että taikinaan tulee sitkoa. Lisää vasta sitten ruisjauhot.

Muotoile käsin taikinasta pyöreä pötkö ja leikkaa siitä pieniä kakkaroita. Kakkarat ajellaan puunulikalla (tai kaulimella) ohuiksi levyiksi, päistä vähän kapeimmiksi kuin keskeltä. Käytä apuna pöydällä vehnäjauho-ruisjauhosekoitusta ettei taikina tartu alustaan. Lisää ruokalusikallinen riisipuuroa levyn keskelle. Taita molemmat reunat kohti keskustaa niin että täytettä jää näkyviin 1,5 cm. Rypytä reunat peukalolla ja etusomella. Paista 300C kymmenisen minuuttia, kunnes piirakoihin tulee vähän väriä. Voitele voisulalla tai margariinilla, ja tarjoile sellaisenaan tai munavoin kanssa.


2 kommenttia:

  1. Eräässä jenkkilehdessä oli laskukaava joulukuusen valojen määrästä ja sen mukaan iso kuusi tarvitsee 600 lamppua :)

    VastaaPoista
  2. Iiik :) Tarkistin asian, meidän kuusessa on VAIN 300 lamppua.. ei siis ihme että mies oli lähes raivona kun muutama lamppu oli palanut ja suunnitteli myös toisen lamppusetin vetämistä kuusen päälle ;)

    VastaaPoista