perjantai 16. marraskuuta 2012

Start-Ups Silicon Valley


Täällä alkoi pari viikkoa sitten telkusta uusi reality -sarja nimeltä Start-Ups Silicon Valley. Se kertoo nuorista yrittäjistä joilla on joku upeaakin upeampi liikeidea jonka kanssa he muuttavat Piilaaksoon etsimään sille rahoitusta. Oli tietenkin mielenkiintoista katsoa sarjaa joka on kuvattu lähialueillamme mutta mutta...

Sarjan käsikirjoittaja ei selvästikkään ole koskaan asunut Piilaaksossa (kaikki reality -sarjathan ovat kirjoitettuja ainakin suurimmaksi osin), sillä en tunnistanut paikkaa sarjasta ollenkaan. Ensinnäkin se oli suurimmaksi osaksi kuvattu San Franciscossa jossa sarjan päähenkilöt pääosin tuntuivat asuvan ja nauttivan drinkeistä uima-altaalla. Jo tässä yhtälössä on jotain mätää. Ihan ensiksi, jos olisi haluttu kuvata ihan oikeaa Piilaaksoa, olisi pysytelty sen bisneksen kannalta kuumimmilla alueilla kuten Palo Alto, San Jose ja Mountain View, ja toiseksi, täällä kylmässä pohjois-kaliforniassa harvemmin uima-altaiden reunoilla killutaan. Kesäkuukausina toki, ne harvat joilla uima-allas täällä on, mutta sarjasta saa sen käsityksen että se on joka päiväistä. Lisäksi San Franciscossa on aina Piilaaksoa kymmenisen astetta kylmempää ja itse kuljen siellä yleensä kesälläkin pitkissä housuissa.

Jäin miettimään olikohan sarjaan vaikea löytää sopivia ihmisiä sillä päähenkilöt eivät myöskään kuvaa todellista Piilaaksoa. Eniten sarjassa näytetään sisarusparia jotka etsivät rahoitusta laihduttamisessa auttavalle puhelimen application:lle. Kaksi rahoittajaa on heidät jo hylännyt, eikä yksin siksi että sellaisia app:sejahan on jo miljoonittain, vaan myös siksi että toisen sisaruksen 46 muuta yritystä herätti hiukan epäilyksiä rahoittajassa. Muita sarjan hahmoja ovat (yllätys yllätys) myöskin "laihdutus apps:n" kehitellyt homoseksuaali, hotellissa asuva bloggaaja ja miesmalli. Voi tietenkin kysyä mitä tekee malli Piilaaksossa, eikö hänen kuuluisi olla New York:ssa ja mitä tekemistä bloggaajalla on start-up:n kanssa. Jotenkin en ole vieläkään saanut selville miksi bloggaaja saa asua hotellissa ilmaiseksi, todellinen syy lienee hotellin sarjassa saama näkyvyys. Yksi "oikeita töitäkin" tekevä naisjohtaja ja pari todellista Piilaaksoa edustavaa nörttiäkin on saatu mukaan, mutta heitä näytetään minimaalisesti. Ylipäätään tuntuu että hahmojen valinnassa suurimpana kriteerinä on ollut ulkonäkö ja kyky kieroilla tai ryypätä. Jälkimmäinen toki varmaan kuuluu nuorten menestyneiden nörttien elämään todellisuudessakin, mutta ne oikeat Piilaakson ihmiset joita tunnen, ovat suurimmaksi osaksi perheellisiä ihmisiä joiden viikonloput täyttyy joko töistä tai harrastuksista.

Sarja on siis täynnä kieroilevia, selkäänpuukottavia ja juhlivia kakaroita... ihan muuta mitä Piilaakso oikeasti on. Todellisuudessa täällä kannustetaan toisia, autetaan muita yrittäjiä ja ollaan iloisia muiden menestyksestä. Täällä ei olla kateellisia tai vedetä mattoa jalkojen alta, vaikka firmoissa pyörii todella isot rahat. Ja jos joku joskus tekee konkurssin niin ei sekään ole mikään häpeä.. ei muuta kun uutta yritystä vaan. Ajatus joka meille suomalaisille on kovin vieras. Yrittäjät itse sanovat että täällä on uskomaton ja ainutlaatuinen "vibe", voisiko suomalaisittain sanoa että meininki tai fiilis. Ja siksi tämä onkin Piilaakso, paikka jonne kaikki tosi-yrittäjät haluavat.

3 kommenttia:

  1. Täytyypä nuo sun kommentit mielessä pitäen alkaa seuraamaan kyseistä sarjaa! :)
    Mieheni on juuri perustanut start up:n ja ensimmäinen rahoituskierros alkamassa ;)

    VastaaPoista
  2. Ei liity itse postaukseen mutta blogissani on sinulle haaste :)

    VastaaPoista
  3. Ei muuta kuin seuraamaan vaan :) taitaa tulla muistaakseni maanantaisin.

    Kiitos haasteesta, vastaus on uudessa blogissani, tämän blogin jatko-osassa. Seuratkaa minua sinne.

    VastaaPoista