sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Amerikan kansallisylpeys


Viime viikonloppuisella Losin reissulla tuli sitten käytyä ihan oikeastikin Los Angelesissä, eikä vain lähimaastoissa. Kävimme California Science Museumissa katsomassa avaruussukkula Endeavouria, "Amerikan kansallisylpeyttä", kuten mieheni minulle selvensi. Museo muutoin muistutti minua Suomen Heurekasta. Positiivisena yllätyksenä museoon ei ollut lainkaan pääsymaksua. Suorastaan harvinaista nykyään! Avaruussukkulaa katsomaan sen sijaan piti pulittaa muutama dollari, ei paha sekään.

Olihan se ihan vaikuttava kokemus vaikka en etukäteen uskonutkaan, että avaruussukkulan näkeminen edes kiinnostaisi minua. Oli kummallista ajatella, että tuo hökötys tuossa, on käynyt useammankin kerran avaruudessa. Sukkula oli käytössä kuluneen näköinen ja sen pohjassa olevat laatat olivat haalistuneet. Kyljessä tietenkin Amerikan lippu ja nimi. Endeavour lensi viimeisen lentonsa avaruudessa vuonna 2011. Sen jälkeen se oli NASA:n avaruuskeskuksessa Floridassa kunnes lennätettiin lentokoneen katolla Kaliforniaan. Tuon lennon viime vuodelta minäkin muistan, sillä lento kierteli Sacramenton, San Franciscon ja Piilaakson yllä. Piilaakson yllä siksi, että myös täällä on yksi NASA:n avaruuskeskuksista. Lennon määränpää oli Los Angeles jossa sukkulaa jouduttiin kuljettamaan pitkin katuja, jotta se saataisiin museoon. Ihmiset kaduilla hurrasivat ja tästä uutisoitiin täällä paljon.






Liitän tähän pari kuvaa myös menomatkalta etelään. Sukulaiset sieltä soittelivat kun olimme puolessa välissä, että freewayllä on iso onnettomuus ja liikenne on pahasti sekaisin. Niimpä päädyimme kääntymään vuoriston ylittävältä Grapevineltä sisämaahanpäin ja ajelemaan sitä kautta, Lancasterin ja Palmdalen läpi, se kun tulee sopivasti takaisin merelle päin juuri siinä kohdalla jonne olimme menossa. Google mapsin mukaan reitti oli puoli tuntia pidempi mutta parempi se, kuin että olisimme istuneet monta tuntia tiellä joka on poikki. Ja ne maisemat, ne olivat kyllä moninkertaisesti paremmat!!! Silmänkantamattomiin autiomaata ja  Joshua -puita, ja hienoja hiekkakiviä. Ohitimme Devil's Punch Bowl Parkin joka on tunnettu luonnonpuisto, ja ihan loppumatkasta ajoimme alkuperäisen Route 66:n vieressä jossa ihmiset näkyivät pysähtyvän kuvauttamaan itseään. Tämä reitti pitää kokeilla joskus ajan kanssa kun voi pysähtyä hetkeksi myös käveleskelemään luontoon!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti