keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Maanjäristyksiä

Täällä meidän suunnalla on viime aikoina ollut useampi pienempi maanjäristys. Tai pitäisikö tässä kohtaa sanoa "suurempi" koska niitä pieniä joista ei raportoida on ympäri Kaliforniaa päivittäin.

Noin viikko sitten istuin sohvalla ja huomasin että talon seinistä kuului natinaa ja ikkunat vähän helisivät. Tai liekö ne olleet keittiön kaapin ne kaikki Iittalat ja Muumi -mukit jotka siellä hyppelivät, ja jotka olen kovalla vaivalla tänne raahannut. Sen kummemmin en kuitenkaan järistystä tuntenut mutta jo viiden minuutin päästä siitä kerrottiin uutisissa. Samanlaisia, näitä uutiskynnyksen ylittäviä eli yli 3 richterin järistyksiä oli sinä päivänä kolme, ja kahta niistä en edes huomannut.

Tänä aamuna uutisissa kerrottiin että osa ihmisistä täällä East Bay:llä on heränneet viiden aikoihin maanjäristykseen. Samalla kerrottiin että näin montaa "isompaa" järistystä näin lyhyen ajan sisällä ei ole täällä koettu sitten vuoden 2006, joten lienee sopivaa miettiä onko jotain suurempaa meneillään. Täällähän odotetaan että se "Big One" jonain päivänä iskee ja nyt onkin alettu muistuttelemaan ihmisiä siitä että siihen pitäisi jotenkin varautua. Hmm.. siis pitäisi miettiä miten tulla toimeen ilman vettä ja sähköä, ja mikä olisi turvallisin paikka olla jos se iso järistys iskee. Minulle valmistautumista sellaiseen tarkoittaa maanjäristysvakuutuksen ottamista, sellaista joka korvaa ne rikki menneet Iittalat ja muut, mielellään talonkin siinä sivussa. Miehini ihmetteli kovin sitä ajatusta ja sanoi ettei ole kuullut kellään tutulla olevan sellaista. Hän kuitenkin selvitteli hiukan vakuutuksia (ehkä saadakseen minulle mielenrauhan) ja tuli siihen tulokseen ettei niissä ole mitään järkeä. Ensinnäkin vakuutus on aika kallis, lähes $100 kuussa ja sen omavastuu on järistyksen sattuessa niin iso, että se kattaa jo lähes meidän koko omaisuuden. Mielenkiintoisena huomiona törmäsin jälleen kerran myös amerikkalaiseen epäilevään ajattelumaailmaan: "Eikä se vakuutus kuitenkaan korvaa mitään koska ne on suunniteltu täyteen porsaanreikiä. Eihän ne korvanneet hurrikaani Catrinankaan tuhoja edes niille joilla oli vakuutukset, sillä aina löytyi joku syy mikä esti korvaukset." Pieni tarkempi tutkimus osoitti että vakuutusehdot olivat kieltämättä enemmän kuin "hiukan" epäselvät.  Eli lienee viisaampaa pistää itse säästöön tuo raha ja tarpeen tulleen kajota sitten säästötiliin.

Seismologit täällä ovat vakuutelleet ettei ole syytä huoleen näiden pienten järistyksen vuoksi. Koska kaikki tällaiset luonnonilmiöt ovat mielestäni aika mielenkiintoisia, tutkin tietenkin asiaa hiukan tarkemmin ja käivikin ilmi että mehän asumme juuri prikulleen sellaisen mannerlaattojen yhdistymiskohdan päällä. Kuten tästä kartasta näkyy, näitä laattojen liitoskohtia on lähistöllä usempia (punaiset viivat kartassa), mutta me olemme ihan Hayward fault:n päällä. Kalifornian maanjäristyksiä voi seurata tältä sivulta, ja meitä ravistelleet on merkattu nimellä Berkeley, ja niistä varteenotettavimmat eli isommat punaisella. Kartta päivitetään aina todella nopeasti järistyksen jälkeen.

Toivotaan, että jos sellainen isompi jytky tulee, ettei se aiheuta suuria tuhoja!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti