perjantai 1. maaliskuuta 2013

Ystävyydestä


Olimme eilen meidän mammaporukan kanssa päiväretkellä San Franciscossa (siitä lisää myöhemmin) ja   kahvittelimme erohetken "kunniaksi". Ei kai voi sanoa että kunniaksi, mutta en keksi nyt muutakaan sanaa. Olen saanut täällä asuessa muutaman hyvän ystävän jotka ovat olleet tukena niin raskausaikana, vauvanhoito-ongelmissa ja koti-ikävissäkin. Yksi heistä on lähdössä nyt Suomeen pidemmäksi aikaa, onneksi ei sentään pysyvästi. Tosi haikeaa joka tapauksessa. Tästähän minua kyllä varoitettiin tänne muuttaessa jo, että suomalaiset eivät ole täällä pysyäkseen. He tulevat ja menevät, ja elämä jatkuu.

Elämä on jatkunut myös Suomessa sen jälkeen kun muutin. Huomasin sen jo viimeksi siellä käydessäni että kaikilla oli omat menot ja kiireensä, ja jossakin välissä jos ollenkaan ehdin joitakin kavereita treffaamaan. Ystäväni eivät juurikaan pidä mitään yhteyttä tänne suuntaan. Ihan silloin tällöin saan viestin tai kaksi, yhtään ystävänpäiväkorttia en saanut. Olen vähän ehkä yliherkkis siinä asiassa että en sitten montaa kertaa viitsi yrittää skypetellä tai kirjoitella jos joku ei vastaa tai ehdi juttelemaan. Minun on pitänyt oikeasti opetella ymmärtämään se asia että nykyajan yhteydenpito on sitä että luetaan vaan facebookista ja blogeista toisten kuulumiset, varsinaista kommunikointia ei enää tarvita. Elämä on niin kovin kiireistä! Onkohan se erkaantuminen entisestä elämästä toteutumassa vaikka kovasti yritin pitää vanhoista ympyröistä kiinni. Onkohan muut blogia lukevat amerikansuomalaiset kokeneet samaa? Vai onko se vaan niin, että me jotka asumme kaukana "kotoa" kaipaamme enemmän yhteydenpitoa kuin ne jotka on siellä tutuissa ympyröissä. Sillä kun olin vielä Suomessa, täällä asuvalla ystävälläni oli aina aikaa pitää minuun yhteyttä vaikka kävikin töissä ja istui illat vielä ruuhkassa. Toisaalta moni vanha kaveri joista en ollut kuullut aikoihin, on nyt alkanut pitämään yhteyttä kun olen täällä tai sen jälkeen kun meille tuli vauva. Se on ollut mukavaa.

Meillä on tosi tiivis ja ihana perhe! Skypetellään tai lähetellään Viberilla tekstareita ja valokuvia lähes päivittäin. Näin se on maailma muuttunut niistä ajoista kun olin nuori ja töissä ulkomailla. Silloin sitä soiteltiin puhelimella pikaisia puheluita ja kirjoitettiin oikeita kirjeitä vanhemmille että hengissä vielä ollaan. Aina harmittelen sitä että perheeni ei pääse viettämään aikaa vauvan kanssa ja toisinpäin. Jos ei voisi skypetellä niin tilanne olisi vielä harmillisempi. Nyt voi sentään esitellä mitä uutta on opittu kuvayhteyden kautta tai lähettää vaikka videoita.

Tulisipa se kesä jo että päästäisiin livenä paikan päälle! Olen huomannut että kaikki suomalaiset täällä suunittelevat nyt kesälomareissujaan Suomeen. Eihän sitä tiedä vaikka me Piilaakson mammat treffattaisiin silloin siellä.


Paras Caffe Latte sitten aikoihin...mmm!


6 kommenttia:

  1. Aika tuttuja ajatuksia. Joidenkin Suomeen jääneiden kavereiden/ystävien kanssa olen yhteydessä melkein enemmänkin nyt, kun olen täällä, mutta sitten toisaalta jotkut ystävyyssuhteet ovat päässeet näivettymään. Syytä on varmasti ihan yhtä paljon molemmissa osapuolissa, ja tilanne voisi olla ihan sama, vaikka olisin Suomessakin. Tätä etäisyyttä on vain helppo syyttää.

    Suomessa käydessä huomaa erityisen hyvin, miten joistakin ihmisistä on ajautunut erilleen. Jotkut tulevat moikkaamaan pitkänkin matkan takaa, toiset taas eivät viitsi nousta kotisohvalta, vaikka oltaisiin samassa kaupungissa. Harmi.

    Skype on ihan korvaamaton aarre! :)

    Oho, rupesipas taas rönsyilemään. Oikeastaan tulin vain kertomaan sulle, että löysin Targetista maksamakkaraa (Oscar Mayer)! Taitaa olla toinen kerta, kun siihen olen täällä törmännyt, ja sinun postauksen innoittamana osasin tutkailla deli-osastoa sillä silmällä. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee.. hyvä tietää että Targetistakin voi tehdä tällaisia löytöjä! Täytyypä ensi kerralla tutkia tarkemmin.

      Poista
    2. Maksamakkaraa Targetista!! Anni, meenpäs sinne heti tänään :)

      Poista
    3. Eikä, meikä marssii heti huomenna Targetiin! Vaikka en kyllä ikinä Suomessa sitä ostais :D

      Poista
  2. Harmillista tuo yhteydenpidon katkeaminen. Mutta vaikka itse muutin vain Kokkolastsa Ouluun, kävi näin. Aikani jaksoin muutamaan ihmiseen pitää yhteyttä mutta koska se jäi niin yksipuoliseksi, luovutin. Harmillista. Niin sitä helposti ehkä ajatellaan nykyään, että fb:n tilapäivitykset kertovat kaiken tarpeellisen, eikä sitten viitsitä sen enempää pitää yhteyksiä. Ihanaa, että olet saanut sieltä rapakon takaa ystäviä! Usein käyn blogia kurkkimassa ja ihastellen ihmettelemässä Paben ameriiikan elämää :) Se kun tuntuu näin kaukaa katsottuna kovin ihmeelliseltä. Täältä hankien keskeltä kun katselee noitä kesäisiä kuvia :)

    Hyviä vointeja sinne! Kovin vikkelä oppimaan se teidän neit siellä. Meidän Vilho oppi taputtamaan vasta joskus 1v tienoilla ja itse meni istumaan vasta n. 1v2kk iässä. Kävelemäänkin lähti myöhään mutta nyt sitten juoksee jo:)

    T: Pirre

    VastaaPoista
  3. Mä olen huomannut saman asian, hieman eri tavalla tosin. Asuin täällä Amerikassa vuosina 2010-2011 työharjoittelun takia, ja kun palasin Suomeen syksyllä 2011 vuoden ulkomailla olon jälkeen, tuntui, että en sovi enää ollenkaan vanhojen ystävien kuvioihin. Se oli aika kamalaa aikaa, kun oli kauhea ikävä takaisin tänne (miehen perään ;) ) ja sitten kökötin yksikseni ja koitin sopeutua takaisin suomalaiseen yhteiskuntaan. Hiljalleen ystävät kuitenkin palailivat "takaisin" ja ryhtyivät tyhjentämään kalenteriaan minua varten. Vuosina 2011/2012 vietin noin puolet ajasta Suomessa ja puolet Yhdysvalloissa, ja aina sama hassu ilmiö: kun tulin Suomeen, meni monta viikkoa ennen kuinn sain sovittua tapaamisia kavereiden kanssa ja sitten viimeiset suomi-viikot menivät kauheassa hässäkässä, kun piti nähdä kaikkia ja kaikki halusivat tavata :) Nyt olen asustellut täällä Amerikoissa vakituisesi viime marraskuusta lähtien, ja facebook on yleisin yhteydenpitoväline. Skypeen olen onnistunut yhden kaverin kanssa kerran! Aika säälittävää. Mutta tietysti aikaero vaikuttaa, ja kaikilla on omat menonsa ja monilla epäsäännöllinen vuorotyö. Mutta kyllä se yksinäisyys välillä painaa, varsinkaan kun en ole täällä (Springfield, MO) vielä oikein saanut juuri omia ystäviä. Lähimmät asuvat noin 3h ajomatkan päässä Kansas Cityssä, jossa olin työharjoittelussa.
    Mutta tsemppiä meille kaikille ulkosuomalaisille! Mukavaa, että sinulla on kuitenkin mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin, ja tosiaan kenties tavata sitten heitä Suomen matkoilla.

    VastaaPoista