sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Lu´au

Tiistai-iltana osallistuimme luauhun joka on Havajilainen ilta ruoan ja esitysten kera. Juhlan kunniaksi saimme tietysti leit kaulaan; minä kukka -lein ja mieheni simpukka -lein. Illan aluksi meille näytettiin kuinka avataan kookoshedelmä (kuulemma siltä varalta että joudumme Survivor -televisiosarjaan)  ja sen jälkeen historiaa kunnioittaen itse "kuninkaalliset" saapuivat paikalle.


Kookospähkinän avaamisen pikakurssi




Ennen juhlaillallista saimme teetättää paikallisilla pois peseytyviä tatuointeja, harjoitella hula -tanssia tai tehdä palmun lehdistä ohjaajan opettamana enkelikalat. Sen jälkeen illallinen kaivettiin esille maanalaisesta uunista eli imusta, eli kokonainen possu. Imu rakennetaan kaivamalla iso kuoppa maahan jonka alle levitetään kiviä ja polttopuita. Kun puut palavat loppuun ruoka tipahtaa kuumien hiilien päälle ja jatkaa valmistumistaan. Ruoka peitetään kookospalmun ja banaanipuun lehdillä jotta kosteus pysyy uunin sisällä. Meidän yksi pääruoistamme oli Kalua Pig eli juuri tällainen koko päivän imussa paistunut sika joka sitten revittiin palasiksi. Se oli kyllä todella maukasta. Muita paikallisia erikoisuuksia olivat muun muassa alkuruoat (havajiksi "pupus") Poke eli marinoidusta raaka kalasta tehty salaatti sekä taro -kasviksesta tehty puuromainen Poi. Poi ei oikein ollut makuuni mutta tulipa maistettua. Kalaa en tohtinut syödä nyt raskaana ollessani. Yksi Havajin suurista herkuista on nimeltään Ono. Ono on täällä erittäin arvossa pidetty kala jota löytyy lähes joka ravintolan listalta silloin kun kalastajat ovat sitä saaneet. Sana "ono" tarkoittaa myös hyvää tai herkullista, ja kaikki meidän illaspöydässä oli kyllä todellakin ono!


Possu nostetaan imu -uunista




Illallisen jälkeen nautimme eri Polynesian saarivaltioiden tanssiesityksistä päättyen tulitanssijaan. Tässä muutama kuva. Niitä kuuluisia kookos -bikinejä ei näillä tanssijoilla näkynyt mutta show oli kyllä muuten hieno.












Kukkalei jonka sain illan alussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti