keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Mission San José

Täällä meidän piskuisessa (tai Suomen mittakaavalla ei niinkään piskuisessa) kaupungissa ei juurikaan ole kuuluisia nähtävyyksiä. Yleensä niitä mennään katselemaan lähikaupunkeihin San Joseen tai San Franciscoon tai niiden lähimaastoihin. Yksi historiallisesti merkittävä nähtävyys täällä kuitenkin on, nimittäin nimestään huolimatta Mission San José löytyy täältä Fremontista, ja sielläpä päätimme vierailla viime sunnuntaina.




Kalifornian missiot syntyivät kun espanjalaiset lähetyssaarnaajat saapuivat tänne 1700-luvun lopulla ja perustivat näitä pieniä yhdyskuntia El Camino Real:n varrelle. Niitä syntyi yhteensä 21 sitä mukaan mitä pohjoisemmaksi Kaliforniaan espanjalaiset siirtyivät,  ja niistä ensimmäinen rakennettiin San Diegoon. Myöhemmin nämä lähetysasemat joutuivat Meksikon hallitukselle ja ne joko purettiin, tai vain yksinkertaisesti unohdettiin. Missioiden mukana Kaliforniaan tuli kristinuskon lisäksi monia nykypäivänä täällä näkyviä asioita kuten hedelmät, maanviljelys ja karjatalous. Nykypäivänä missiot on pyritty restauroimaan nähtävyyksiksi mutta suuressa osasta niistä on edelleen myös uskonnollista toimintaa.

San José:n missio perustettiin vuonna 1797 ja se on niistä 14. Sen kirkko rakennettiin vuonna 1809 mutta kaikeksi pahaksi se tuhoutui maanjäristyksessä vuonna 1868. Kirkko jossa nyt siis vierailimme on jäljennös siitä alkuperäisestä mutta osa mission muusta rakennuksesta oli vielä säilynyt ja toimii museona. Samoin joissakin kohdissa kirkkoa oli näkyvissä alkuperäistä seinää ja käytössä oli alkuperäisiä esineitä kuten kirkonkellot.








Nämä hautakivet ovat vanhoja mutta eivät
kuitenkaan mission alkuajoilta



Koska 1700-luvulla ei ollut tapana hautaus-
maalle laittaa hautakiviä, merkittiin hautaus-
maa pääkallon merkillä kirkon oven päälle.

Osuimme kerran ystäväni kanssa matkoillamme myös toiseen missioon etelämpänä. Tässä muutama kuva Mission San Miguelista:














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti