perjantai 3. helmikuuta 2012

Hammaslääkäri

Kävin eilen ensimmäistä kertaa paikallisella hammaslääkärillä. Kokemus oli aika erilainen mitä Suomen hammaslääkärikäynnit. Suomessa olen käyttänyt pääasiassa kunnallisia palveluja koska olen kuulunut ohjelmaan jossa minulle on lähetetty kutsu tarkistukseen automaattisesti kerran kahdessa vuodessa. Muutaman kerran olen pistäytynyt myös yksityisellä puolella.

Täällä yleensä lääkäri valitaan tuttavien suositusten perusteella tai etsimällä suosituksia netistä. Oma hammaslääkäriklinikkani on aika pieni mutta siistin ja viihtyisän oloinen paikka. Yleensä ensimmäisellä lääkärikäynnillä joutuu täyttelemään nivaskan papereita joissa kysellään henkilötietojen lisäksi terveyshistoriaa ja muita tietoja. Tällä klinikalla niitä ei kuitenkaan täytetty käsin lomakkeisiin vaan minut vietiin heti hoitohuoneeseen jossa täytin kyselykaavakkeet ja allekirjoitin lupalappuset tietokoneella. Odotushuoneessa oli myös tarjolla kahvia, virvokkeita ja pieniä pusseja suola- ja juustokeksejä mutta missään ei näkynyt hampaidenpesupaikkaa. Jäin miettimään että eikö sitä yleensä ole tarkoitus mennä puhtailla hampailla tarkistukseen, ja jos nyt olisin hörppinyt alkuun kahvit, olisi kotona hinkattu hampaanpesu mennyt ihan hukkaan.

Tämän jälkeen hammashoitajani ilmoitti rutiininomaisesti ottavansa röntgenkuvat suustani. Jouduin siitä kuitenkin kieltäytyä vedoten siihen että olen raskaana (niin, niille jotka eivät sitä vielä tiedä niin laskettu aika on heinäkuussa) ja lääkäriltä saamissani ohjeissa nimenomaan sanottiin että hammaslääkärillä ei saa tehdä röntgeniä. Niimpä sovittiin että tarkistetaan hampaat vain ulkopuolelta käsin ja sen jälkeen puhdistetaan ne. Täällä röntgenkuvat otetaan vähintään kerran vuodessa jotta nähdään myös hampaiden sisäosat ja välit. Se kyllä kuulostaa ihan järkevältä, mutta en kyllä muista montaa kertaa Suomen hammaslääkärissä joutuneeni röntgeniin. Lisäksi muistan aina Suomessa istuneeni hammaslääkärin tuolissa silmät kiinni koska valo pään yläpuolella on tosi kirkas. Täälläpä kuitenkin annetaan asiakkaalle vähän muuta katseltavaa. Ensinnäkin sain päähäni lasit jotka suojasivat silmiä roiskeilta ja himmensivät kirkkaan lampun valoa. Katossa pääni kohdalla oli kaksi hauskaa valotaulua jossa oli pilvien ja leijojen kuvia sekä telkkari. Kyllä luit oikein! Siinäpä sitten katselin Paula Deenin kokkausohjelmaa samalla kun hampaitani kopeloitiin ja sain hyvät ohjeet murean possupaistin tekoon. Täytyy sanoa että en ole koskaan kammonnut hammaslääkäriä, mutta en siitä erityisesti nautikkaan, joten telkkarin katsominen vei mukavasti ajatuksia vähän muualle kuin siihen mitä suussa seuraavaksi tapahtuu.

Hampaat tarkistettiin yksitellen ja ikenet mitattiin joka hampaan kohdalta mitä en myöskään muista koskaan Suomessa tapahtuneen. Sen jälkeen hammaslääkärini otti pienellä kynän näköisellä kameralla kuvia hampaistani ja nosti minut istuma-asentoon että näen ne itsekkin tietokoneen näytöltä. Ja järkytyksen järkytys! Olin aika kauhuissani muutamasta kuvasta! Superläheltä otetut hammaskuvat eivät kyllä ole mitään kaunista katseltavaa. Ensinnäkin reikiä oli ilmestynyt pari vanhojen paikkojen viereen, hammaskiveä oli alahampaiden sisäreunalla ja yhdessä hampaassa oli vanhan paikan alapuolella kaksi halkeamaa. Yksi paikka oli myös vaihtanut väriä kummallisen keltaiseksi ja hammaslääkärini sanoi putsaavansa sen vähän nätimmäksi. Olin aika järkyttynyt koska hammaslääkärillä käynnistäni Suomessa ei ole kuin vuosi aikaa... ja pesen aina hampaat aamuin illoin. Miten ihmeessä minun leegot on jätetty tämmöiseen kuntoon tai ei ole edes kerrottu että jotain "pikkuvikoja" suussa on!!!

Kaiken huipuksi vastaanoton seinällä oli mainosjuliste invisalign -hoidosta. Olen aikoinaan käynyt Suomessa hammaslääkärillä kysymässä oikaisuhoitoa hampaisiin koska toinen etuhampaani on ulkoneva. Hammaslääkäri vähän naureskellen sanoi että ei tuota kannata alkaa oikomaan. Niimpä menin sitten yksityiselle kun ajattelin että siellä ei ainakaan voida kieltäytyä maksavasta asiakkaasta, mutta sielläkin ongelmaani vähäteltiin koska se ei aiheuta varsinaiseti purennallisia ongelmia. Suoristaminen tuntui olevan erittäin vastahakoista vaikka hammaslääkäri myönsi että iän myötä takahampaat puristavat etuhammasta vielä enemmän eteenpäin. Ja nyt edessäni on juliste jossa hymykuvassa oli juuri samanlainen etuhammas ja 6 kk myöhemmin kuvassa hammas oli suoristunut. Ja tämä onnistuu läpinäkyvillä eli melkein huomaamattomilla raudoilla joita ei edes tarvitse pitää yhtäsoittoa suussa 24 tuntia päivässä...grrr... sanon minä! Vastaanottotiskiltä sai vielä ottaa näyteraudat mukaan jotta saa kotona kokeilla miltä ne näyttää...heh.

Hammaslääkärini on herttainen intialaisrouva joka kehotti vielä miettimään röntgen kuvien ottamista (koska oli varma ettei siitä ole vauvalle haittaa) ja varaamaan sitten uuden ajan toimenpiteitä varten. Lisäksi hän antoi minulle ohjeet hampaiden pesusta. VAIN ja AINOASTAAN pehmeällä harjalla erittäin hellävaraisesti pestään kahdesti päivässä ja sitten kerran päivässä putsataan hammaslangalla. Ja tarkistuskäynnit lääkärille joilla sitten aina puhdistetaan hampaat pitää tehdä puolen vuoden välein. Lopuksi vielä perusteellisen hampaiden putsauksen jälkeen hammashoitaja "kiillotti" hampaani jollain pepsodentin makuisella aineella, ja sain jo uuden ajan sitä tarkistuskäyntiä varten, sekä pienen toilettilaukun jonka sisällä oli hammasharja, hammastahnaa ja hammaslankaa. Että nyt eikun hampaiden pesulle kaikki!

2 kommenttia:

  1. Herranjestas!!! Onneksi olkoon tulevasta pienokaisesta! Meni tuon uutisen jälkeen hammaslääkäriblogitus ihan ohi:) Ihanaa!

    VastaaPoista
  2. Hienoa että sait hyvät ohjeet mukaan hammaslääkäriltä, myös tuohon hammasharjaan liittyen. Minun täytyisi myös varata aika tarkastukseen. Herkästi se vain on sellainen asia, jota viivyttelee.

    VastaaPoista