keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Kiitosta vaan ja onnea itsenäiselle kotimaalleni

Kiitospäiväkin se sitten oli ja meni tässä tohinassa. Se katkaisi täällä viikon mukavasti ja suurimmalla osalla oli myös perjantai vapaata. Tuntuu että yhtä juhlaa juhlan perään tässä vietetään, ehkä siksi täällä sanotaankin että Halloweenista alkaa "holiday season". Mutta meillä ulkosuomalaisilla juhlapyhien väliin tulee vielä Suomen itsenäisyyspäivä, ja meidän taloudessa tässä välissä oli myös häät ja suomalainen Isänpäivä.

Kiitospäivänä syödään täällä perinteisesti kalkkunaa ja vietetään aikaa perheen kanssa. Minäkin innostuin kokkailemaan ja tältä näyttää lopputulos:

Täytettä, karpalokastiketta ja bataattipyreetä.
Kuvaan pääsivät myös kukkaset joita mieheni
työpaikka lähetti minulle kun minut liitettiin
heidän vakuutuksiin naimisiin menon jälkeen.

Liotin kalkkunaa yön yli suolavedessä niin että se sai sulaa ennen kuin poistin sisälmykset. Sitten voitelin sen voilla ja valmistin täytteen. Kalkkuna täytetään aika usein valmiilla kaupan täytteellä joka on lähinnä leivänmuruista ja mausteista koostuva seos. Lisäsin siihen porkkanaa, selleriä, sipulia, maissia ja papuja sekä mausteeksi tuoretta timjamia. Tein täytettä vielä erillisen vuoan koska nykyään salmonellavaaran takia ei suositella täytteen laittamista kalkkunan sisään, mutta mieheni oli sitä mieltä että haluaa täytettä rotkon sisäänkin. Täytteiden mauissa oli tietenkin valmiina suuri ero sillä toinen oli muhinut tunteja uunissa kalkkunan sisällä imien sisäänsä kalkkunasta aromeja ja rasvaa.. nam nam, kun taas toinen täyte oli kuivahkoa. Kalkkunan kanssa tarjolla oli kastiketta, bataattipyreetä sekä karpalokastiketta, joka oikeastaan on hyytelö josta leikataan paloja.

Seuraavaksi juhlittiinkin sitten Suomen itsenäisyyspäivää. Suomi -talolla Berkeleyssä olisi ollut juhlakonsertti mutta en osallistunut siihen. Sen sijaan leivoin joulutorttuja kotosalla, polttelin kynttilää ja katselin linnanjuhlia netin välityksellä. Pieni ikäväkin alkoi kaihertaa kun joulu alkaa lähestyä ja facebookista luin että ensilumi satoi juuri sinä päivänä. Joulutortutkaan eivät maistuneet samalle kuin Suomessa. Suomalaisreseptien toteuttaminen täällä vaatii vähän luovuutta koska kaikkia raaka-aineita ei ole saatavissa ainakaan oikeassa muodoissa. Löysin valmista voitaikinaa mutta luumutäyte pitää täällä tehdä itse. Kuivatuista luumuista saa niitä vähän keittämällä ihan käypää hilloa. Ostin myös vähän sushi -riisiä että voin keitellä riisipuuroa. En millään muista mistä riisistä keitin puuron viime vuonna mutta suomalaisnaiset suosittelivat sushiriisiä, ehkä kokeilen sitä tänä iltana.

Kiitospäivän tarkoituksena on muistaa olla kiitollinen ympärillämme olevasta hyvästä. Kiitos että olen löytänyt ihanan aviomiehen ja häät onnistuivat, kiitos että minulla on ihana perhe ja ystäviä joiden kanssa pidän yhteyttä usein, kiitos että nykyaikana yhteydenpito on tosi helppoa ja se vähän lievittää ikävää, kiitos että olen syntynyt Suomeen jossa ihmisillä on turvallista ja mahdollisuus elää hyvin, kiitos että tänäänkin täällä Kaliforniassa paistaa aurinko. Kiitos että elämässä kaikki on hyvin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti