sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Vesipula ja vesisade


Nyt se sitten tapahtui. Postilaatikosta kolahti lappunen, jonka mukaan jokaisen asukkaan tulisi säästää vettä. Kaliforniaa on kohdannut pahin kuivuus sen historiassa. Vettä on satanut 80% vähemmän kuin tätä edeltävänä historian kuivimpana vuotena.  Kuvernööri Brown on julistanut alueelle "kuivuushätätilan".

Vedenkäyttöä kotitalouksissa ja yrityksissä tulisi vähentää 20%. Ohjeissa on listattu erilaisia tapoja säästää vettä kuten olemalla suihkussa vähemmän aikaa, pitämällä hanaa kiinni hampaiden harjauksen ja parranajon aikana, ja pesemällä astioita ja vaatteita ainoastaan kun kone on täysi. Erityisesti painotetaan sitä, että putkistoista korjattaisiin kaikki vuotokohdat ja ettei nurmikoita kasteltaisi kuin kerran viikossa. Hassua kyllä, kaikki tämä perustuu vapaaehtoisuuteen. Jotenkin olisin ajatellut, että tässä vaiheessa voitaisiin jo pakottaa ihmiset säästämään vettä. Näen sieluni silmin kuinka golfkentät jatkavat nurmikon kastelua entiseen malliin, ja tiedän omalta kohdalta kuinka mukavaa ja helppoa on olla kuumassa suihkussa pitkään. Ja vaikeaahan niitä on virnaomaisten kontrolloidakkaan, mutta jos vesipula jatkuu, saatetaan mennä sakkorangaistuksiin joissakin asioissa.
Vaikka olen aina yrittänyt olla lotraamatta ylimääräisen veden kanssa, ja aina täyttänyt tiskikoneen äärimmilleen, on silti vaikeaa muistaa veden säästäminen. Niin helposti tulee pesastua kattilat juoksevan veden alla kun niitä ei ole kuin muutama kerrallaan, tai nautiskeltua siellä kuumassa suihkussa joogatunnin jälkeen. Pitää ihan itseään muistuttaa joka kerta asiasta. Me suomalaiset olemme tottuneet aika hyvälle, eikä tällaista asiaa ole tarvinut miettiä vaikkei sielläkään veden säästäminen pahitteeksi olisi. Ihan niin pitkälle en vielä kuitenkaan aio mennä, että pesisin hiukset kuivashamppoolla kuten eräs amerikkalainen tuttavani. Mutta ehdottomasti tämä pistää miettimään miten sitä vettä säästetään.

Nurmikkoa meidän ei ole tarvinut kastella vähään aikaan sillä nyt on saatu niitä kauan kaivattuja vesisateita. Muutenkaan emme ole paljoa tänä talvena kastelleet. Lisää sadetta kaivataan, että saataisiin tilanne normalisoitumaan. Osa sateista on ollut vain pienoista tihkua ja muistan vain yhden päivän jolloin satoi ihan kunnolla. Kalifornian keskiosan laaksojen farmeille on keskeytetty veden jakelu täältä pohjoisesta, ja jos he eivät saa omista varannoistaan tarpeeksi vettä, he eivät aio viljellä mitään. Se olisi kauhea menetys heille henkilökohtaisesti, mutta myös meille kaikille. Kaliforniahan ruokkii hedelmillään ja vihanneksillaan lähes koko Amerikkaa. Kuivuus nostaa samalla ruoan hintoja. Nyt siis tanssitaan lisää sadetansseja ja toivotaan sitä vettä rankemman kautta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti