maanantai 30. huhtikuuta 2012

Ajokortti


Vihdoinkin sain itsestäni irti autokouluun menon. Tai oikeastaan täällä riittää että lueskelee itsekseen paikallisen viranomaisen, DMV:n oppaan ja menee sitten kirjalliseen kokeeseen toimistolle. Parina iltana pläräilin opasta ja tein esimerkkikokeita, ja sitten suuntasin testiin. Green cardin saamiseen saakka olen käytännössä ollut ilman asukasstatusta eli vierailija, joten kukaan ei ole oikeastaan osannut sanoa saanko suomalaisella kortillani ajaa vai en. Eri viranomaiset ovat sanoneet eriä joten olen sitten ajanut autoa, mutta green cardin saamisen jälkeen paikallinen kortti on oltava. Lisäksi se toimii täällä henkilöllisyystodistuksena lähes joka paikassa.

Kirjallinenkoe itsessään ei ollutkaan mikään monimutkainen juttu, mutta kaikenlainen jonottaminen toimistolla on väsyttävää. Ensin piti jonottaa luukulle josta sai vuoronumeron näytettyään että on täyttänyt tarvittavan hakemuksen, ja tämä jono alkoi jo ulkoa. Sitten sai istua odottamaan omaa vuoroaan luukulle jossa kirjattiin ylös kaikki tarvittavat tiedot, otettiin maksu (kokonaiset $31), testattiin näkö ja tulostettiin seuraavaa virkailijaa varten papereita. Siitä siirryttiin sitten jonoon valokuvausta varten. Kuvan ottamisen jälkeen sain mukaani itse kokeen joka tehtiin siinä samaisessa odotussalissa seisaaltaan pikku kopperossa, ja ihan vanhanaikasesti kynällä ja paperilla. Kokeessa oli 36 kysymystä joihin piti sitten valita oikea vastaus. Olin hiukkasen ihmeissäni kun lähes kaikki kysymykset olivat prikulleen samoja kuin esimerkkikokeissa, kaippa sitä on niin tottunut suomalaiseen koetyyliin jossa puolet kysymyksistä on kompia. Niimpä koe menikin sitten tosi hyvin kunhan muistin että kysymykset ovat ihan niin yksinkertaisia miltä ne näyttävätkin, ja sain tulokseksi 0 väärin.. ou jee!

Seuraavaksi jonotettiin siis kokeentarkistusluukulle josta minulle tulostettiin väliaikainen ajokortti jonka sain koska minulla oli esittää Suomen ajokortti heille. Oli siinä virkailijalla ihmettelemistä kun näytin hänelle korttia jossa vanhenemispäivä on vuonna 2046. Täällä ajokortti on voimassa muistaakseni vain viisi vuotta kerrallaan. Seuraavaksi sitten täytyy varata aika ajokokeeseen...


Kirjallisen kokeen sai vieläpä itselle muistoksi.




2 kommenttia:

  1. Vähän vaihtelee osavaltioittain nämä DMV:n vaatimukset. Meillä Pennsylvaniassa suomalaisesta ajokortista ei ollut mitään hyötyä, samalta viivalta lähdin ku paikalliset 16 vuotiaatki. lääkärin tarkastus ensin, sitte teoriakoe, joka tehtiin tietokoneella, ja tosiaan yllätyin myös siitä että kysymykset on suoraan oppaasta. sitten sain harjoitteluluvan ja sen jälkeen inssi ja sitte ajokorttin kouraan. meillä on voimassa 4 vuotta.

    Ja hieman olen myös ihmettelyä herättänyt kera pinkin ajokorttini joka on voimassa vuoteen 2052 :)

    VastaaPoista
  2. Hui, onnekseni täällä pääsee siis suhteellisen helpolla. :)

    VastaaPoista