tiistai 6. marraskuuta 2012

Amerikan suuri päivä


Yhdysvallat sai tänään uuden presidentin. Onnea Obama! Tiukka oli taistelu ja onhan tässä jo kyllästymiseen saakka kuunneltu näitä vaalikampanjointeja. Vielä en päässyt itse äänestämään mutta ehkäpä sitten seuraavissa presidentin vaaleissa.

Politiikka on raakaa ja kaikenlaista loan heittoa on kuultu sieltä sun täältä viime kuukausien aikana. Jotenkin sitä ihan kaipaa Suomen pienimuotoisempaa ja ehkä vähän reilumpaakin meininkiä. Äänestäminenkin tuntuu helpommalta siellä; harvoin tarvitsee jonottaa ja äänestäessä tarvitsee vain vastata yhteen kysymykseen. Täällä sen sijaan samalla valitaan kaikenlaisia kuvernöörejä, kaupunginvaltuutettuja sun muita, ja äänestetään erilaisten lakiesitysten puolesta tai vastaan. Äänestysoppaaseen tutustuminen on siis paikallaan ennen vaaliuurnille menoa. Toki voi aina jättää äänestämättä näitä muita asioita jos haluaa vain vastata siihen tärkeimpään kysymykseen, mutta huomasin lakiesitysten joukossa olevan varsin tärkeitäkin asioita.

Vaalitaisteluakin käydään monin tavoin erilailla kuin Suomessa. Välillä olen jo meinannut hermostua oveen koputteleviin kamppanjoijiin, kuistilla lojuviin vaalimainoksiin ja lankapuhelimen kymmeniin vastaajaviesteihin joissa kehoitetaan äänestämään milloin ketäkin. Koko homma tuntuu olevan paljon suorasukaisempaa ja ihmiset suhtautuvat intohimoisesti oman ehdokkaansa läpipääsyyn. No, ehkäpä tämä huuma tästä kohta hiljenee... vajaaksi neljäksi vuodeksi ainakin!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti