keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Memorial Day -viikonloppu, osa 1


Viime maanantaina täällä vietettiin Memorial Day:tä. Pitkän viikonlopun eli ylimääräisen vapaapäivän takia monet lähtevät reissun päälle. Mekin ajeltiin perinteen mukaan etelämmäs Los Angelesin seudulle kyläilemään miehen sukulaisille. Ohjelmassa oli kaikenlaista juhlintaa ja sukulaisten tapaamista, ja ihan mukava reissu siitä tulikin.

Ajomatkaan pysähdyksineen menee aina lähes koko päivä, ja loppumatkasta joudutaan väistämättä joka kerta Losin puuduttavaan ruuhkaan. Nyt lähdettiin kuitenkin sen verran aikaisin, että ehdittiin torstai-iltana vielä illalliselle. Perjantai meni lähinnä hengaillessa siinä sukulaisten kotona ja odotellessa muiden vieraiden saapumista. Lisää sukulaisia saapui Utahista saakka, yhtenä heistä lapsemme isomummo tai niin kuin meillä sanotaan; tuplamummo, jota en ollut aikaisemmin tavannut. Tosin vauva oli siinä vaiheessa jo unten mailla. Taisi olla liian paljon jännitystä pienelle kerralla, kun unissaankin yritti kontata pitkin retkisänkyä ja nukkui muutenkin kovin levottomasti ensimmäiset yöt.

Lauantaille ohjelmassa oli perheen pojan valmistumisjuhlat. Ne olikin saatu työn ja tuskan kautta pidettyä salassa häneltä itseltään, ja kun pihaan kaartui limusiini noutamaan juhlasaattuetta, oli yllätys melkoinen. Sillä ajeltiin sitten Long Beahille Queen Mary -laivalle illallistamaan. Kaikki muut paitsi me. Pieni neiti nimittäin kieltäytyi päiväunista kokonaan ja koimme parhaaksi ajella omalla autolla limusiinin perässä. Se kikka toimii lähes aina poikkeuksetta. Auton hurina ja oma autonistuin... unten mailla jo ensimmäisessä risteyksessä, jippii. Tällä vältettiin loppuillasta ollut raivokohtauksen riski. Ainakin luulen, että sellaiseen olisi muuten ollut ainekset. Emme ole niin paljoa kulkeneet ulkona nukkuma-ajan jälkeen, että tietäisin varmasti. Olen kokenut että olemme kaikki paljon tyytyväisempiä kun vauva on saanut nukkua ja on jonkunlaisessa päivärytmissä. Kaikki meni kuitenkin hyvin ja ilta oli mukava. Ennen viiden ruokalajin menuta Queen Maryn ravintolassa, kiertelimme laivaa oppaan mukana ja kuuntelimme kummitustarinoita.

Queen Mary seilasi merillä vuosina 1936-1967. Se oli mukana myös toisessa maailmansodassa kuljettaen sotilaita Englantiin. Nyt laivassa toimii useita ravintoloita, juhlatiloja ja näyttelyitä, sekä hotelli. Se on maailman hirtoriallisten nähtävyyksien rekisterissä.












Long Beach

maanantai 20. toukokuuta 2013

Yllätysten viikko


Kaikenlaista mukavaa yllätystä ja sitten vähemmän mukavaa yllätystä on liittynyt tähän viikkoon. Niistä kaikista vähiten mieluisena oli se, että yhtenä normaaliakin normaalinpana torstai -aamupäivänä, mieheltä meni työpaikka. Oli uumoiltu, että jossain vaiheessa tämä tapahtuukin, sillä yleensähän start up -yritykset myydään jossain vaiheessa tai ne listautuvat pörssiin, ja organisaatio järjestellään uudelleen. Todennäköisesti sitä juuri nytkin petaillaan sillä yrityksestä laitettiin ulos yli puolet työntekijöistä ilman mitään selitystä. Yllätyksenä se kumminkin tuli.

Irtisanomisprosessi täällä on aika erilainen mihin Suomessa on totuttu. Kun tällainen puhelu tulee, työt loppuu siihen paikkaan, kesken työpäivän, ainakin useimmiten. Ei yleensä ole sellaisia irtisanomisaikoja kuin Suomessa, joilloin ajatukseen voi totutella ja suunnitella tulevaa. Toki on sitten yleensä irtisanomispaketti, joka takaa kuukauden tai useamman kuukakauden palkan riippuen työnantajasta, ja ehkä jotain muita etuja.

Ikävän yllätyksen mukavan puolena oli se, että mieheni päätyi pitämään pidemmän loman Suomessa. Eli enää ei tarvitse stressata siitä miten pärjään tuon villiviikarin kanssa koneessa yksin. Lentojen vaihtaminenkin kävi ihan näppärästi ja saimme puhuttua itsellemme vierekkäiset paikat koneessa. Kiva, että mieskin pääsee nyt näkemään yöttömän yön ja juhannuksen. Kuten varmaan olen jo maininnutkin, lomat täällä eivät yleensä ole myöskään Suomen luokkaa, joten ei varmaan usein toistu tällainen tilaisuus tehdä yli kuukauden matkaa. Toisaalta se vähän pelottaakin jos sinä aikana pitäisi pystyä myös hakemaan töitä. Toivotaan, että mies saa työasiat jotakuinkin kuntoon ennen matkaa, niin ei mene koko loma niitä pähkäillässä. Stressaava tilannehan tämä on. Mutta ainakin tuntuu olevan monenlaista viritystä jo meneillään.

Perjantaina käytiin vähän patikoimassa ja tuulettamassa päätä Alum Rock Parkissa, josta postasinkin aiemmin jo kuvia. Uusimpana menopelinä meillä on vauvankantorinkka, jonka kanssa pääsee poluille jonne ei vaunujen kanssa pääse. Tuntui olevan kovin tyytyväinen tuo ylhäällä kiikkuva matkustaja kun ei lähes kolmen tunnin kävelyn aikana kitissyt yhtään toisin kuin vaunuissa usein käy.

Mukavaa viikonalkua kaikille!






tiistai 14. toukokuuta 2013

Ensimmäinen äitienpäivä


Nyt on ensimmäinen virallinen äitienpäivä vietetty. Viime vuonna äitienpäivänä olin raskaana, ja vaikka se tavallaan äitienpäivä jo onkin, tuntui kummalta kun ihmiset toivottelivat jo hyvää äitienpäivää.

Meillä kotona on ollut perinteenä tuoda äidille kakkua ja kahvia sänkyyn. En usko, että se perinne ainakaan vauvan ensimmäisinä vuosina toteutuu. Äitihän herää kuitenkin siihen kun pinnasängystä kuuluu kiljaisu tai usein meillä sieltä kuuluu: "Äittä". Se onkin se paras herätys, iloinen neiti kunnon unien jälkeen. Se ei nyt ihan tänä äitienpäivänä toteutunut kun yö meni vähän heräillessä, joten nousimme kaikki yhtä aikaa keittelemään aamukahvia.

Äitienpäivän kunniaksi pääsin upeaan Dolce Hayesin kartanoon shamppanjabrunssille. Nykyinen kartano on rakennettu vuonna 1905 vanhan palaessa maan tasasalle vuonna 1899, ja se on kirjattu yhdeksi virallisista historiallisista maamerkeistä San Josessa. Tällä hetkellä kartanossa toimii hotelli sen upean ravintolan kera. Yksi parhaista paikoista joissa olen täällä käynyt syömässä. Alla menu ja tunnelmia kuvina... lasissa talon Mimosa, ja jälkkärinä Prinsessakakkua ja muita herkkuja.






Menu:

 BREAKFAST ENTREES 
Chef’s Omelet Station 
Choice of a Delectable Array of Toppings 
- Scrambled Eggs 
- Cinnamon Apple Pancakes 
Maple or Blueberry Syrup 
~ Cream Cheese Blintz 
Drizzled with a Berry Coulis 
-Apple Wood Smoked Bacon and Chicken Apple Sausage Links 
-Traditional Poached Eggs Benedict 
Chive Hollandaise 
-Country Style Home Fried Potatoes 
Sweet Peppers and Bermuda Onions 
-A Selection of Sweet Breakfast Breads, Muffins, Danish and Croissants 
SEAFOOD SELECTIONS 
Smoked Seafood 
Smoked Salmon, Scallops, Trout and Barbeque Eel 
Accompanied by Mini Bagels & Cream Cheese 
Chilled Raw Bar 
Chilled Dungeness Crab Legs, Green Lip Mussels, 
Black Tiger Prawns and Buckley Bay Oysters on the Half Shell 
Cucumber Shallot Mignonette and Spicy Cocktail Sauce 
CARVING STATION 
Black Angus Rib Eye of Beef 
Three Peppercorn Sauce 
Salmon En Croute 
Atlantic Salmon, Baby Arugula and 
Cremini Mushrooms Wrapped in a Puff Pastry 
Pesto Balsamic Crème Reduction 
Roasted Pork Belly 
Fennel Apple Sauce 
COLD SELECTIONS AND SALADS 
-Seasonal Sliced Fresh Fruit 
-Strawberries with Chantilly Cream 
-Imported and Domestic Cheese Display 
-Antipasto and Cured Meat Platter 
-Chicken Galantine 
-Tender Baby Field Greens 
Assorted Dressings and Toppings 
-Fresh Hearts of Romaine Caesar Salad 
Focaccia Croutons and Parmesan 
-Roasted Yellow & Red Beet and Fava Bean Salad 
-Vine Ripe Yellow & Red Tomato and Fresh Buffalo Mozzarella Salad 
-Shaved Fennel, Pear, Radish and Frisee Salad 
Maytag Blue Cheese and Spiced Walnuts 
Creamy Lemon Dill Dressing 
HOT ENTREES 
-Roasted Leg of Lamb 
Apricot Relish and Garlic Rosemary Reduction 
-BBQ Spice Rubbed Hawaiian Ono 
Tropical Fruit Relish 
-Asian Orange Marinated Chicken Breast 
Shiitake Mushrooms and 
Ginger in an Oyster Sauce 
-Fresh Spring Vegetables 
-Wild-Basmati Rice Pilaf 
Toasted Almonds and Sweet Corn 
-Gemelli Pasta with Roasted Squash and Sweet Peppers 
Goat Cheese, Roasted Cream Garlic and Fresh Herbs 
DESSERTS 
The Mansion’s Delectable Array of: 
Miniature Desserts - Specialty Gourmet Cakes - Tortes 










sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Pow wow


Tänä lauantaina pääsimme ihmettelemään intiaanien pow wowta Stanfordin yliopiston kampukselle. Haaveilin tästä keikasta jo viime vuonna mutta silloin oli jotain esteitä sinne menemiselle, en nyt enää muista mitä. Tänä vuonna retki kuitenkin toteutettiin ystävän kanssa kun mies ei innostunut lähtemään mukaan. Alku ei meinannut mennä (nykyaikaisen suomalaisen sanonnan mukaan) ihan niin kuin Strömssössä, kun kaveria, tai paremminkin kohtauspaikkaa ei meinannut millään löytyä. Sen jälkeen Stanfordin valtavalta kampukselta ei meinannut löytyä tälle juhlalle varattua parkkialuetta. Lopulta puolentunnin ajomatka meiltä Stanfordiin oli venähtänyt jo melkein puoleksitoistatunniksi, neiti huusi takapenkillä suoraa huutoa ja kuski pihisi kiukusta. Varsinkin kun huomasimme, että olimme ohittaneet parkkialueen jo ainakin kerran luullen, että se on vain VIP ja vammaispaikoitusalue. Ensi vuonna kyltitys kuntoon Stanford!!! Varsinkin jos missään ei saa tehdä u-käännöksiä.

Itse pow wow oli mielenkiintoista katseltavaa, ainakin aluksi. Pow wow on intiaanien tapahtuma jossa tanssitaan, lauletaan, tavataan toisiaan ja kunnioitetaan vanhoja intiaaniperinteitä. Keskeisenä osana on yleensä tanssikilpailu jossa on rahapalkinnot. Usein paikalla myydään myös intiaanieille perinteisiä tavaroita ja nyt näkyi olevan kyllä jotain nykyaikaistakin krääsää, ja tietenkin ruokaa. Kovin tyypillistä markkinameinki -ruokaa oli tarjolla, nachoja ja hodareita sun muuta, mutta löysimmepä kuitenkin syömisiksi intiaani tacot. Niitä leivottiin ihan tuoreeltaan useammassa kojussa ja paistettiin samalla rasvassa. Päällä oli lihaa, papuja, salaattia, tomaattia, sipulia ja jalopenoja. Ihan maistuvaisiakin olivat. Arvuuteltiin vain mahtaako näillä oikeasti olla mitään tekemistä intiaanikulttuurin kanssa, enkä sitten napsassut tacosta edes kuvaa. Koska en ollut ennen vastaavaa tacoa nähnyt, pitihän se etsiä sitten netistä kun kotiin pääsin. Ja kappas, kyllähän ne ovat olleet vähän nykyaisempien Navajo intiaanien ruokalistalla, ja nykyäänkin ovat. Tästä linkistä voi kurkata reseptiä kuvan kera. Ihan joka päivä ei näitä tacoja kannata kuitenkaan syödä, sillä kertakäyttölautasen kokoisessa taco -leivässä on noin 700 kaloria ilman mitään täytteitä.








Kun menee katsomaan pow wowta, kannattaa olla paikalla ajoissa, toisin kuin me. Koko esiintymisalue oli saarrettu erilaisin aurinkovarjoin, -katoksin ja -tuolein. Oli vaikeaa löytää koloa jostain että olisi päässyt näkemään tanssia. Aurinkokin porotti tosi kuumasti vaikka ihanan tuoksuiset eukalyptuspuut loivatkin vähän varjoa. Jossain vaiheessa ihmiset kuitenkin alkoivat kierrellä kojuja ja lähteä, ja löysimme jopa istumapaikat. Aika nopeasti meitä alkoi kuitenkin kyllästyttää se tanssin katsominen, kun se tuntui olevan samanlaista, ihmiset vain vaihtui. Kokemuksena tämä oli kuitenkin hieno. Sitten vaan lähiostarille jätskille ja kotiin lomps lomps!











torstai 9. toukokuuta 2013

Se aika vuodesta


Se on taas se aika vuodesta kun Suomessa seurataan jääkiekkoa. Viime vuonna jaksoin vielä hurrata mukana alusta asti. Katsoin joka pelin TV-kaistalta, ja koska peli alkaa siellä nauhoistuksen takia myöhemmin, välttelin kaikkia nettisivuja joista tulos voisi tulla tietooni. Tänä vuonna? Naah! Omaksi yllätyksekseni pari ensimmäistä peliä meni sivusuun ja tyydyin lukemaan vaan väliaikatietoja netistä. Suomi-USA pelin sentään katsoin koska se tuli täälläkin suorana telkusta. Tunnelma ei tietenkään ole sama kun olet kisakatsomossa yksin ja selostajana on joku amerikkalainen. No ei se mitään, ehkä jos Suomella menee kisoissa hyvin, innostun katsomaan enemmänkin pelejä. Ja enhän minä toki ihan yksin peliä katsonut...





sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Kentucky Derby Day ja muita viikonlopun menoja


Viikko hurahti taas vauhdilla täällä kuumuudessa. Lauantaina, kun vihdoin helle vähän hellitti, suuntasimme Berkeleyn kaupunkiin katsomaan laukkokisoja laukkaradalle tuttavapariskunnan kanssa. Koska oli Kentucky Derby -päivä, eli Kentuckyssa juostiin samaan aikaan kuuluisa laukkakisa, pukeuduttiin täälläkin Kentuckyn tapaan hienoihin hattuihin ja kesämekkoihin.




Itse laukkakisat olivat aika ajoin vähän tylsät tällaiselle ravimeininkiin tottuneelle. Tauot lähtöjen välissä olivat tosi pitkät, ja arvatenkin mitään taustatietoa ei ainakaan meikäläisellä näistä hevosista ollut. Lähtö alkoi aina tosi yllättäen eikä niissä ollut sellaista kunnon hehkutusta kuuluttajan taholta kuten raveissa. Miehet innostuivat pelaamaankin vähän, me naiset sen sijaan tyydyimme ihmettelemään erilaisia hattuja, syömään buffetpöydän antimia ja nauttimaan tunnelmasta. Hevosia pääsi ihmettelemään ihan alimmassa kerroksessa todella läheltä, sillä ne tuotiin satuloitavaksi ja tarkastettavaksi ennen lähtöä katsomon edessä oleviin pilttuisiin. Aina lähdöän jälkeen jockeyt tulivat yleisön eteen punnittavaksi satulan kanssa, se oli hauska yksityiskohta laukkakisoissa. Samoin, joka lähtöä ennen punaiseen ratsastustakkiin pukeutunut torventoitottaja kävi soittamassa fanfaarin.

Koko päivän kohokohta oli tietenkin hattukilpailu. Hattuja arvioitiin kolmessa eri kategoriassa: Hauskin hattu, paras hevosaihe ja elegantein hattu. Sarjojen kolme parasta sai rahapalkinnot. Ihmiset olivatkin todella panostaneet hattuihin. Oli kaikenlaista hevosenpää -hattua ja hörhelöistä sulkahattua, kahdella osallistujista oli hatuissaan kokonainen laukkarata! Oli kyllä hauska päivä laukkakisoissa vaikka en ole koskaan mikä kyseisten kisojen fani ollutkaan. Peli ei ole reilua aina pelaajia eikä varsinkaan hevosia kohtaan. Ne "kulutetaan" loppuun ja jalkoja piikitetään että niiden ura jatkuisi kauemmin. Joskus on kuullut tarinoita myös eläinlääkäreistä jotka ovat mukana kaikenlaisissa doping -ringeissä, ja juoksu-uran jälkeen nämä jaloistaan jo vaivaiset hevoset unohdetaan tai laitetaan kylmästi teuraaksi. Kova maailma!








Sunnuntaina sää oli muuttunut jo sadekuurojen puolelle. Niitä totisesti täällä tarvitaankin, että saadaan kaikki metsäpalot hallintaan. Ihanaa kun helteet on hellittäneet vähän. Samalla oli myös Suomikoulun toiseksi viimeinen kerta tältä keväältä. Laulujen ja leikkien jälkeen oli tarkoitus lähteä H.I.M:n keikalle San Franciscoon, mutta kuten ehkä uutisista olette jo kuulleetkin, mitään keikkaa ei sitten tullutkaan sairaskohtauksen vuoksi. No, ihan kiva levähtää vähän kotonakin välillä ja viettää sunnuntai-iltaa.

perjantai 3. toukokuuta 2013

Vappua ja helleaaltoja


Viikko on vierähtänyt helleaallon kourissa. Ei ole tarvinut paljoa haaveilla puistolenkkeilyistä kun mittarin lukemat on kohonneet jo aamulla reippaasti yli 20C, ja keskipäivällä varjossa yli 30C. Eli enää ei auta vaikka lähtisin aamuseitsemältä kävelylle kuten viime viikolla, hiki lentää. Viikonloppuna käytiin perheen voimin kiertämässä järven ympäri ja syötiin vähän evästä matkan varrella. Silloin oli vielä viileämpää mutta silti kärväytin kaulani. Aurinkorasvaa kuluu kun vauvan kanssa mennään hetkeksikään ulos, välillä tuntuu jo, että on turvallisempaa pukea aurinkoon vaatetta suojaamaan pieniä valkoisia käsiä ja jalkoja jotka alkaa punottamaan tosi nopeasti.

Yleensä tällaisia hellelukemia on täällä vasta heinä - syyskuussa. Huhti - toukokuussa on enimmäkseen sellaista sopivaa pariakymmentä astetta. Aikaisemmin niin ihanat vihreät kukkulat on äkkiä muuttuneet taas Kalifornian kultaisiksi kukkuloiksi, ja metsäpaloja riehuu siellä sun täällä. Yleensä niitä on enimmäkseen etelämpänä, mutta tämä yllättävä kuumuus on saanut heinikot palamaan täälläkin. Muutama viinitarha on Sonoman alueella ollut vaarassa tuhoutua. Tuulenpuuskat kuljettavat tulimerta nopeasti eteenpäin. Huomenna onneksi pitäisi vähän viilentyä ja tuuli tyyntyä.

Keskiviikoksi saimme kutsun vappupiknikille. Taas oli vauvoja äiteineen koossa kunnon tiimi. Suomalainen piknikin emäntä oli tehnyt simaa ja tarjolla oli myös munkkeja. Itse kyhäsin aamulla sillivoileipiä ja katkarapuleipiä viemisiksi, ainakin meilläpäin Suomessa sillivoileivät olivat sellainen vappujuttu. Ja silliä voi ostaa täällä mistäpä muualta kuin Ikeasta tietenkin. Arvatenkin piknikin amerikkalainen ja australialainen vieras ei silliin halunnut kajota, joten koin turvallisemmaksi varautua myös katkarapuleivin. Täytynee varmaan rahdata se valkolakkikin joskus tänne, nimittäin oli täällä isompikin suomalaisten vappupiknikki jonne me ei tällä kertaa menty.