sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Vaaliuurnilla

Tällä hetkellä molemmissa maissa jännitetään seuraavan presidentin valintaa. Suomessa jo ehkäpä enemmän kuin täällä koska vaalit ovat jo käsillä. Täällä peli vaalitaistossa on selvästi rajumpaa ja kalastellakseen ääniä ehdokkaat tekevät ihan suorastaan naurettaviakin lupauksia. Vai mitä mieltä olette siitä että amerikan 51. osavaltio perustettaisiin kuuhun? Ja on ihan pelottavaa huomata kuinka intohimoisesti ja uhmakkaasti jotkut täällä suhtautuvat politiikkaan. Erot puolueiden ajatusmaailmoissa tosin ovat niin kuin yö ja päivä, mitään kompromisseja ei tehdä, joten ehkä siinä mielessä se on ymmärrettävääkin.

Onneksemme meille Piilaakson asukeille äänestäminen Suomen presidentinvaaleissa on tehty suhteellisen helpoksi. Jälleen kerran lauantaina ajelimme Santa Claraan äänestämään ja juomaan siinä samalla vaalikahvit. Se on myös mukava tapa tavata muita suomalaisia ja olipa kahvittelijoiden joukossa yksi karvakuonokin eli kotoisan näköinen Suomen pystykorva. Tässä virallinen todistusaineisto siitä että kansalaisvelvollisuus on nyt täytetty:




Ja seuraavaksi odotellaan ja jännitetään sitten tuloksia!

torstai 26. tammikuuta 2012

Lupa tehdä töitä

Tiistaina postilaatikossa oli iloinen yllätys. Työ- ja matkustuslupa-anomukseni oli hyväksytty ja siitä todisteeksi sain Suomen ajokorttia muistuttavan kortin lompakkooni. Sitä en välttämättä tarvitse enää kunhan saan green cardin, mutta ainakin siihen saakka, se toimii ensimmäisenä todisteenani täällä vakituisesti asumisestani ja henkilöllisyystodistuksenani. Green cardia varten meidän molempien on vielä mentävä haastatteluun (jonne viedään taas kerran lisää todisteita avioliitosta ja suhteesta) joka sattuu hauskasti ystävänäpäivälle. Tai ainakin toivotaan että hauskasti, jos hakemus hyväksytään siis.

Tähän saakka elämä onkin aikamoista sompaamista eri korttien ja henkilöllisyystodistusten kanssa. Koska en ole voinut lain mukaan ajaa vielä paikallista ajokorttia, ja siten saada virallista henkilöllisyystodistusta, olen joutunut käyttämään henkkareina passia joka tietenkin on tyttönimelläni. Niimpä en ole uskaltanut vielä muuttaa ihan joka paikkaan nimeäni kuten esimerkiksi luottokorttiini. Matkustaessa olen käyttänyt sitä nimeä joka passissani on ja joihinkin paikkoihin olen ottanut mukaani myös avioliittotodistuksen. Yleisesti ottaen olen pärjännyt suhteellisen hyvin näillä varotoimenpiteillä, ainoastaan yhdesti lääkärikäynnillä minua pyydettiin käyttämään tyttönimeä passin mukaisesti vaikka vakuutuskorttini on uudella nimelläni. Toivottavasti menee vakuutuksessa kumminkin läpi.

Nyt uusi sukunimi alkaa siis olla aikalailla käytössä täällä suunnassa ja olen ilmoittanut muutoksesta myös Suomen Los Angelesin konsulaattiin, jonka pitäisi tehdä ilmoitus maistraatille muutamassa viikossa. Sitä varten jouduin lähettämään notarisoidun avioliittotodistuksen Sacramentoon eli osavaltion pääkaupunkiin, jossa siihen liitettiin apostille. Sen lisäksi lähetystölle piti lähettää nimenmuutoslomake, notarisoidut kopiot omasta, mieheni passista ja viisumistani. Seuraavalla Suomen lomalla voin sitten anoa passin uudella nimelläni jolloin viimeistään uuden sukunimen käyttö on virallista.

Eli nyt sitten olen vapaa töitäkin katsastelemaan tai varailemaan lippua Suomen lomaa varten. Suunnitelmissa on ehkä parin viikon pikkuloma joskus pääsiäisen tienoilla. Niin ja nyt pitäisi sitten mennä myös autokoulun teoriakokeeseen ja ajokokeeseen..iik!

sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Kiinalainen supermarket ja Farmer´s market

Eilen kävimme syömässä lähistöllä olevassa kiinalaiskorttelissa jossa on kymmeniä ravintoloita ja kauppoja. En tosin tullut tietämään mitä ihan kaikki yritykset olivat parkkipaikan ympärillä, sillä kylttien tekstit olivat suurimmaksi osaksi vain kiinaksi. Kurkkimalla ovista tai ikkunoista sisään, huomasin ainakin pankin, teetuvan ja rohdoskaupan, mutta eniten minua kiinnosti isompi supermarket joka osui silmääni. Herkullisen nuudeli -aterian jälkeen poikkesimmekin sisälle ihmisiä kuhisevaan markettiin.

Juuri tänä viikonloppunahan alkaa kiinalaisen uuden vuoden juhlinta, joten kauppa oli täynnä värikkäitä uuden vuoden koristeita. Hyllyt olivat täynnä erilaisia purkkeja ja purnukoita jotka oli järjestelty siististi. Ihan perimmällä seinällä oli kalatiski ja lihatiski, jotka olivat täynnä tuoreen näköisiä tuotteita. Varsinkin kalatiski oli hauska sillä kaikenlaiset kalat, osterit ja simpukat oli asteltu hyllylle niin että asiakas pystyi siitä ne itse annostelemaan pusseihin. Hyllyn takana oli isot akvaariot joissa luikerteli jos minkäkin näköistä lonkeroa ja saksiniekkaa. Kalatiskin setä sitten kiipesi korkealle akvaarioiden päälle kalastakseen sieltä juuri valitsemasi otuksen. Onnekseni tässä kaupassa ei ollut myynnissä kilpikonnia vaikkakin kaikenlaisia hain eviä ja sammakonreisiä pakastealtaasta löytyikin.


Tästäpä kalaa kattilaan vietäväksi, tai akvaariosta mustekalaa tai humme-
reita. Pallokaloja ei sentään tullut vastaan, tai ainakaan en tunnistanut.

Mites rapuja joilla on siniset jalat? Nam?

Kauhoppas tästä vielä pussiin vähän simpukoita tai vesietanoita niin on
viikonlopun herkut valmiina.

Lihatiski oli myös valtava ja kaikki liha näytti todella tuoreelta ja hyvältä. Lihamestarit leikkasivat valmiiksi ihmisille paloja joita he halusivat tai jauhoivat lihat myllyssä. Mihin on kadonneet näin hyvin palvelevat lihatiskit Suomessa? Tässä mittakaavassa en ole nähnyt yhtään vastaavaa kotimaassani. Valikoimaakin oli joka lähtöön kanansydämistä porsaan kärsään. Kunnon vanhan ajan meinikiä... tykkään, vaikka en sitä possun nenää kyllä aio ostaa enkä valmistaa.

Maistuiskos ankanjalat? Tässä tapauksessa siis räpylät eikä sellainen
lihainen koipipala kuten kanasta yleensä kokataan. Kai tästä jonkunlainen
ankankoipikeitto voisi syntyä vai?

Tänä sunnuntaina päätin sitten suunnata paikalliselle sunnuntaitorille eli farmer´s marketille. Sieltäpä matkaan tarttui taas kaikenlaisia vihanneksia, perunoita ja hedelmiä, jotka äkkiseltään näyttivät paremmilta kuin kaupan vastaavat, ja hinnat olivat lähes puolet halvemmat. Talvi on vihdoin alkanut täälläkin ja vesisade rauhoitti torikauppaa. Täällä on jo pitkään kaivattu sadetta kastelemaan kuivaa luontoa ja nyt onkin satanut jo kolmatta päivää. Onneksi kuitenkin moni farmari oli raahautunut tuotteineen paikalle samoin kuin muutama herkkuleivosten ja leipien myyjä. Torilla tietysti on tapana maistella tuotteita ennen kuin niitä ostetaan... nam nam!


Torikauppias on kaivanut talvivaatteet esille.

Punajuurta ja artisokkaa myynnissä.

Makeita Aasian päärynöitä.

Bambua.

Daikon.


torstai 19. tammikuuta 2012

Viikonlopun kirppislöytöjä

Viime viikonloppuna tuli kuluteltua aikaa ystävän kanssa kirppiskierroksella. Tarkoituksena oli löytää joku lähialueen "estate sale" joissa myynnissä on koko talon irtaimisto. Parissa sellaisessa kävimmekin mutta mainoksesta huolimatta ne olivat enemmän "garage sale" -tyyppisiä, eikä niistä löytynyt mitään kivaa ostettavaa. Reissussa sattui kuitenkin silmään muuta hauskaa, kuten esimerkiksi nämä aamiaismuroilla koristellut donitsit. Niin että tässäpä aamiainen amerikkalaiseen tapaan:



Matkalla pysähdyimme myös Santa Clarassa jossa FinNode:n toimistolle oli kyhätty presidentin vaalien äänestyspiste Piilaakson suomalaisasukkeja (ja matkailijoita) varten. Tulipa siis täytettyä kansalaisvelvollisuus täältäkin käsin ja tavattua muita suomalaisia samalla. FinNode oli minulle uusi tuttavuus mutta nyt tiedän että se toimii suomalaisten innovaatio -yritysten tuliverkostona yhteistyössä muun muassa Tekesin, Finpron ja eri ministeriöiden kanssa.

San Jose:ssa pysähdyttyämme yhdelle kirppikselle silmiini osui myös tämä nähtävyys; huoltoaseman pihalla oleva "muffler man". Näitä jättiläiskokoisia lasikuituisia ihmishahmoja löytyy sieltä täältä amerikasta ja jotkut etsivät niitä matkoillaan.



Jotain pientä ostettavaakin toki kirppiksiltä löytyi. Ihan muutamalla dollarilla sain koristeeksi puisen viinilaatikon johon voin varastoida pikkutavaraa, sitä tuntuu aina kertyvän joka puolelle. Ja uskomatonta mutta totta: Manolo Blahnikin kengät $6:lla!!! Olen jo aiemmin löytänyt lähistöltä kaupan josta merkkikenkiä löytyy välillä alennushyllystä naurettavan halvalla, jopa alle $100, ihan uutena. Olen kyttäillyt siellä säännöllisesti elämäni ensimmäisiä Blahnikeja, Jimmy Choota tai Louboutineja mutta ne on aina olleet joko väärää kokoa tai muuten vaan ei minun tyylinen malli. Yhdet Pradan korkkarit oli jo lähellä lähteä matkaani mutta jätin ne sinne vielä parempien toivossa. No nyt ne ensimmäiset merkkikengät ovat tulleet taloon!




Jotkut kirppikset olivat erikoistuneet vintage vaatteisiin ja tuntuivat lähinnä enemmän kaupoilta kuin kirppiksiltä. Sieltäpä lähti edullisesti tällainen mekko jonka alta ei pömppömaha näy ja käy hyvin matkavaatteeksi häämatkallemme. Helmikuun lopussa suuntaamme Hawajin Big Island:lle reiluksi viikoksi, jippii!

maanantai 9. tammikuuta 2012

Erilaista kokkailua

Täällä Kaliforniassa olon aikana on tullut syötyä paljon erilaisia ruokia joita Suomessa ei juurikaan ole tarjolla. Varsinkin aasialainen ruoka on tullut entistä tutummaksi sillä erilaisa nuudelipaikkoja on joka kulmalla. Meidän kotikaupungissa asuu erityisen paljon intilaisia asukkaita ja uusia herkkuja on löytynyt myös muutamasta hyvästä intialaisravintolasta. Tässä yksi annos vietnamilaisesta ravintolasta josta on tullut yksi lempipaikoistamme.




Ja niinhän siinä tietenkin kävi että pitäähän niitä koittaa itsekkin vähän kokkailla. On mukavaa tutustua erilaisiin ruoka-aineisiin ja pähkäillä kaupassa mihinkähän näitä kaikkia oikein käytetään. Varsinkin käynti kiinalaisen kaupunginosan ruokakaupoissa San Franciscossa on elämys. Akvaarioista voi valita ruokapöytään kaikenlaista meren elävää (siis elävänä) mustekaloista kilpikonniin, ja montaa kuivattua rotan näköistä otusta en edes tunnista saati että tohtisin ostaa.

Näin syntyi kiinalainen Wonton -keitto kotosalla, tässä käyttämäni ainekset




wontoneja (kiinalaisia mykyjä joita voi ostaa täällä kaupasta valmiina erilaisilla täytteillä, tässä käyttämäni olivat kanatäytteisiä)
baby bok choy (kiinalainen minikaali)
selleriä
valkosipulia
vettä
kananliemikuutio
suolaa ja muita mausteita maun mukaan

Sitten vaan vesi kanaliemikuution kanssa kattilaan ja kun vesi kiehuu lisätään loput ainekset. Keittoa keitetään vaan 1-2 minuuttia etteivät mykyt mene liian pehmeiksi ja kaalia ei tarvitse leikata ihan pieniksi paloiksi. Jos keitosta haluaa ruokaisampaa voi siihen lisätä nuudeleita tai vaikkapa sieniä. Ja voilà, valmista tuli! Ei ole ulkonäöltään mikään taideteos tämä annos mutta hyvältä maistui!


tiistai 3. tammikuuta 2012

Uuteen vuoteen

Uusi vuosi meillä sujui rauhallisesti. Sellaista rätinää ja pauketta kuin Suomessa yleensä on, ei täällä kuulu. Jokunen pommi siellä täällä pamahtaa välillä mutta metsäpalovaaran takia ilotulitteet ovat Kaliforniassa kiellettyjä. Muutama innokas niitä aina kuitenkin Nevadan puolelta on ostanut ja koittaa niitä sitten salaa poksautella.

Viime uutena vuotena olimme San Franciscon katsomassa isoa ilotulitusta. Hirvittävä määrä ihmisiä oli pakkautunut Pier 39:lle ihan veden äärelle seuraamaan vuoden vaihtumista ja valtasi lähikadut heti ilotulituksen päätyttyä. Autot ja ratikat eivät päässeet kulkemaan eivätkä poliisit voineet vaelteleville ihmisille yhtään mitään. Jätimme sen riemun kuitenkin tänä vuonna väliin ja päätimme että vasta nähty Disneylandin upea ilotulitus riittää meille. Olimme siis kotosalla ystävän seurasta nauttien, elokuvia katsellen sekä perunasaalaattia ja nakkeja syöden. Valettiinpa siinä sitten tinaakin kun tinakenkiä sattui vielä laatikon pohjalta löytymään.


Mitähän se tämä sitten mahtanee ennustaa?

Hyvää uutta vuotta 2012 kaikille!